AGF Klasse 3

Renée Boute

Het doel van dit project is om mensen op de hoogte te brengen van de AGF Klasse 3. Aardappelen, groenten en fruit in deze klasse hebben een afwijking van meer dan 10 procent en worden niet aan de consument aangeboden. Een deel van de AGF Klasse 3 gaat naar diervoederbedrijven. Het overgrote deel van deze groenten en fruit verdwijnt echter direct op de composthoop. Renée Boute wil deze groenten- en fruitsoorten zichtbaar maken om de consument te laten ervaren dat er niets mis is met deze producten. Ze heeft gekozen voor een kookboek dat op smakelijke wijze laat zien dat groenten- en fruitsoorten uit de AGF Klasse 3 niet op de composthoop horen.

Samen met chef-kok Willem Versteeg heeft Boute een aantal recepten samengesteld met afgekeurde groenten- en fruitsoorten als hoofdingrediënt. Deze groenten- en fruitsoorten zijn verwerkt tot flinterdunne gedroogde vellen die als pagina’s in het boek zitten. Zij vormen het speciale ingrediënt van de gerechten en fungeren zo als kers op de taart. De rol van deze etenswaren wordt 180 graden gedraaid: van compost naar duurzame kost.

www.reneeboute.nl