Seam Chair

Chris Kabel

Voor het ontwikkelen van de Seam Chair en Seam Bench werkte Chris Kabel samen met het Materialen Lab van de Faculteit Lucht en Ruimtevaart van de TU Delft en composieten producent Lankhorst Indutech in Sneek. Chris Kabel is uitgegaan van het materiaal Pure, een 100% polypropyleen (PP) geweven doek, waarvan de binnenkern smelt bij 180C en de buitenkant bij 130C. Als de buitenkant smelt worden vezels gefixeerd. Het resultaat is een keihard materiaal dat recyclebaar is, in tegenstelling tot de glasvezelversterkte kunststoffen die veel worden toegepast in de (meubel)industrie.

In onverharde toestand kan dit geweven doek met PP garen aan elkaar worden genaaid. Chris Kabel heeft het doek in de vorm van een holle stoel genaaid en deze vorm gevuld met zand. Een mal was daardoor overbodig. Na een uur bakken op 130C zijn de vezels met elkaar versmolten. Als het zand er via een gat uitgestroomd is staat er een ultralichte stoel of bank.

Het doel van dit prototype stoel is om te laten zien dat er geen kunsthars of glasvezels nodig zijn om ultralichte en oersterke constructies te maken die volledig recyclebaar zijn.

www.chriskabel.com